Stukje historie

In het jaar 1952 zijn de banen op tennispark “Duinlust” aangelegd op grond en voor rekening van de Gemeente Katwijk voor een prijs van ƒ 33.000. In die jaren was tennis nog niet zo populair als nu en in de periode tussen 1953 tot 1958 leden de diverse pogingen, om tot een goed lopende tennisvereniging te komen, iedere keer schipbreuk. Rond 1958 werd tennisleraar Jan de Groot uit dertien gegadigden gekozen om als pachter op te gaan treden.

Inmiddels bestond de Katwijkse Lawn Tennis Vereniging (KLTV), die met Jan de Groot overeen waren gekomen om 4 banen te huren. De overige 4 banen werden aan anderen verhuurd. Na enige jaren ontstond de behoefte bij KLTV om op eigen banen te spelen. De Gemeente Katwijk bood KLTV een nieuw tennispark aan gelegen in de Krom. Niet alle toenmalige KLTV leden waren het eens met het bestuur en wilden liever op “Duinlust” blijven spelen.

In 1976 werd door Jan de Groot LTC Zee en Duin opgericht. De heer Cor Minnee werd verzocht het voorzitterschap op zich te nemen. Andere bestuursleden van het eerste uur waren; Piet Guyt, Koos Nijgh, Hans Lugthart, Nel van der Plas, Leny Pluimgraaff, Tiny Minnee, Hans Schonenberg, Jan Parlevliet en Jan Groeneveld. In die beginjaren werd onder andere mede door de inzet van het bestuur en de leden het oude paviljoen vervangen door een nieuw clubgebouw. In 1989 is er een pachtovereenkomst gesloten met de Gemeente voor 30 jaar. LTC Zee en Duin was daarmee de eerste sportvereniging in Katwijk.

In de jaren 1995-1999 is het park grondig opgeknapt. Dit resulteerde in het renoveren van het terras, twee nieuwe garages/opslagruimten en het aanleggen van verlichting op de eerste 4 speelbanen. In 1999 werd het interieur van het paviljoen volledig vernieuwd. De verbouwingen zijn in 2001 afgesloten met de herindeling van de huidige banen en toevoeging van 2 nieuwe banen. Anno 2003 is er dan ook een prachtig tennispark aan de Sportlaan 1 te Katwijk aan Zee, schitterend gelegen in de duinen en op een steenworp afstand van de zee en het strand.

In 2013 is het clubgebouw – o.a. door giften van de Club van 100 – hier en daar verfraaid en sinds oktober 2014 zijn de nieuwe pachters flink bezig geweest om de gehele binnenzijde van het gebouw compleet op te frissen en te vernieuwen.

De diverse terrassen geven een prachtig uitzicht over de banen die aangelegd zijn in een duinpan.