Dia1

Steeds meer bedrijven verenigingen en instanties vragen je een gebruikersnaam en een wachtwoord in te vullen zodat je bij hun geregistreerd staat. Mijn Nuon, mijn KPN, ga zo maar door.
Ik ben al jaren lid bij een geweldige tennisclub LTC Zee en Duin, mijn zeeenduin.nl en het wachtwoord is gezelligheid.

DSC04161 (2)

Het ontstaan van de vereniging bij de splitsing van KLTV heb ik niet meegemaakt, ik snap ook niet waarom die lui zo’n prachtig park verlieten om in het industrieterrein ’t Heen te gaan tennissen.
Naast mijn drukke werkzaamheden had ik behoefte om eens ergens anders aan te denken en een beetje te gaan sporten. Een schoolvriend stelde voor om te gaan tennissen en samen besloten we “park-lid” te worden bij Jan de Groot.
Deze Jan de Groot was de eerste pachter van het tot tennisbanen omgetoverde stuk duinlandschap aan de zuidkant van Katwijk en hij noemde het park ook Duinlust.

IMG_0012 (3)

Jan de Groot was een bezige bij en ondernam van alles om uit dit prachtige gebied een beetje rendement te krijgen, getennist werd er in ieder geval nauwelijks in Katwijk, een kak-sport.
Dus toverde hij de achterelkaar gelegen tennisbanen ’s winters om tot een ijsbaan en bij de eerste nachtvorst was Jan de hele nacht bezig om laagjes water over het gravel te spuiten. Voor de jeugd uit Katwijk was dan ook het mooiste cadeau met Sinterklaas, een tien-ritten kaart voor de ijsbaan van Katwijk.
En naast de tennisbanen had hij voor de zomergasten, even moe van strand, een mooie midgetgolfbaan aangelegd. In een klein hokje naast zijn woning (de huidige woning van Olga) zat Jan met een grote lederen jas zijn financiën te regelen.

10410360_573697432730497_4958873592345482270_n (2)

Bij mijn start was KLTV net weg en er bleef een deel van de tennissers over die een nieuwe vereniging startten, LTC Zee & Duin.
Er waren echter meer banen dan leden dus had meneer de Groot (later beroemd geworden in de Andre van Duin show) bedacht dat hij banen in de losse verhuur kon slijten in de vorm van een abonnement, het parklidmaatschap.
’s Morgens om 8.00 uur bellen en een tijdstip reserveren voor later op de dag. Dat hebben we een paar jaar zo gedaan, totdat hij niet meer mocht van zijn vrouw, hij moest op dansles met haar.
Daarna ben ik een tandtechnieker tegengekomen die het aan de zaak ook te veel voor zijn kiezen kreeg en hebben samen veel en fanatiek kunnen ballen totdat hij voorstelde om lid van de club te worden, zodat we ook eens met anderen konden spelen. Ik was in shock, was ik niet goed genoeg? Uiteindelijk zette ik daardoor mijn eerste schreden in het clubhuis welke we daarvoor steeds links lieten liggen.

1505639_573695722730668_8290137213405115918_n (2) 553058_436281129789312_1493556685_n (2)

Het enthousiasme is met de jaren alleen maar gegroeid, tennis in de vrije tijd, ’s middags, na een bezoek aan het strand maar ook wedstrijdtennis en competitie spelen op andere verenigingen en daarna ‘thuis’ op Zee en Duin nog tot in de late uurtjes de overwinning vieren.
Maar er komt meer bij kijken bij een vereniging dus de handen uit de mouwen steken bij klussen aan het park was niet meer dan normaal (in die tijd). En dan wordt er na verloop van tijd ook nog eens aan je gevraagd deel te nemen in het bestuur van de club. Een kleine moeite, het neemt slechts een heel klein beetje tijd in beslag, zo werd mij toen voorgehouden.

IMG_0979

Het zal wel aan mij liggen maar ik kreeg de taken die mij toebedeeld waren niet zo snel onder controle en het heeft me heel vrije uurtjes gekost, maar altijd met plezier.
Nu in wat rustiger vaarwater kijk ik terug op een prachtige tijd en nog steeds geniet ik van alles wat er op het park gebeurd en de mensen die er rondlopen en allerlei dingen organiseren voor de vereniging. Als ervaringsdeskundige kan ik jullie melden dat wanneer je naast je sport ook nog iets extra kan en wil betekenen voor je club, je dit een extra dimensie geeft, een intensere belevenis. Je bent met anderen op vrijwillige basis iets aan het ondernemen wat ten goede komt aan je club en je leert er mensen beter door kennen. Dit jaar bestaat mijn club 40 jaar en dat gaan we groots vieren.

Voor mij blijft er maar één club waar ik me echt lid bij voel en dat is:

MIJNZEEENDUIN.NL

Geschreven door Willem Guijt

HEEFT U OOK EEN LEUK VERHAAL OF ANECDOTE UIT DE OUDE DOOS, DAN KUNT U DIT VERSTUREN AAN activiteiten@zee-en-duin.nl, T.A.V. LISETTE PLUIMGRAAFF!